torstai 13. marraskuuta 2008

Taxi-brousseja, torakoita ja tornado!

..Ja ihan tajuttomia maisemii! ...ja savunhajuu ja kello viiden herätyksii.Madagascarin aika on vähän erilainen kuin Suomessa vaikka aikaero ei ole kuin tunnin. Aurinko nousee joskus viiden aikoihin ja laskee kuuden jälkeen ja niin tekee kaikki muut paitsi ruokapaikat. Kaupat on auki 9-12 ja 15-18 ja lounas syödään puolenpäivän jälkeen ja illallinen puoli seitsemän jälkeen. Ja muuten aikaa on vaikka kuinka...Odottamista täällä riittääkin- jo näin reilun parin viikon kokemuksella voi sanoa. Taxi-brousse saattaa pysähtyä noin vain johonkin paikkaan vaikka tunniksi - ja kuski hoitaa samalla lähetin tehtäviä siinä ajamisen ohella tai pyörii pari tuntia etsimässä asiakkaita ennen lähtöä. Mutta mikäs siinä on vetää lonkkaa muiden seurassa. Jos päivässä saa yhden asian tehtyy niin hyvä se. Ja tosin- ne on kyl hienoi kokemuksii ne asiat sit mitä täällä tekee vaikka monta päivää meniskin vaan matkustaessa paikasta toiseen.

Oijoi! Kuuma suihku teki terää! Olen asustellut viimeiset kuusi päivää sähköttömässä bungalowissa (ohessa kuva) ja nyt tulin taas suurempaan kaupunkiin Fianarantsoaan, (Madagascarin Tampere, samankokoinen ainakin!) ja tääl on nettikahvila! Jee! ...Ja apua, niin paljon juttuja tapahtunu tässä välillä...

Imeskelen juuri beobab-puun hedelmää! Nam! Se on ihan kuiva sisältä-kuin kuivattu omenanlohko-paitsi sellainen jauhoinen, suussasulava. Maku on hapan, vähän tyrnimarjamainen! Saisikohan siemenen kuljetettua Suomeen? Vai myydäänköhän näitäkin Stockan herkussa et baobabit olis ollu mun ulottuvissa jo aiemmin? Tässä kuva siitä- ja samoin kovasta jättipavusta, joka toimii myös hyvänä helistimenä lapsille. Tää kuva on siis Ifatystä.

Eli oon tosiaan ollu Ifatyssä kun muutaman päivän ja siitä sitten Toliaran kautta Isaloon melkein viikoks- josta siis eilen saavuin kolmisensataa kilometriä pohjoisemmaks Fianaan.

Olin ajatellut viipyä siellä viikon, mut palasinkin jo aiemmin Toliaraan, kun se olikin pääasiassa Madagascarin rantalomakohde - eli niitähän tulee tässä vielä matkan varrella oleen- eli parempi vaan siis jatkaa matkaa toisaalle. Ja siis olihan siellä myös beobab-metsä, joka oli ihan mahtava. Ei mitään sliipattuu vaan polttavan kuuma, kuiva ja risuinen, mut sitä mä just menin hakeenkin. Ja siis kyllähän sain kasvimatkuu (=kuvii ja videoita) ihan mukavasti, eli hyvä niin.

Ja snorklailtuukin siel vähän tuli.

Menin sellaisella piroque-veneellä snorklauspaikalle ja harjoittelin taas vähän vedenalaiskuvausta. Tosin en nää siellä veden alla juuri mitä räpsin et se on vähän sellaista sattumankauppaa et mitä tulee. Koralleja ei ollut paljoa elossa, mut siellä on kovasti luonnonsuojeluu käynnissä ja ovat kuulemma saamassa niitä elpymään. Hyvä niin.


Ifatyn hotelli oli myös tuskaisen kuuma nukkuu- ja aivan kylmät väreet kulki selkäpiitä kun ajattelin et oon menossa Ausseissa Alice Springssiin reiluks viikoks ja jos siellä nousee lämpötila neljään-viiteenkymppiin! Hui. Suomesta käsin kun kevättalvella funtsi et kuuma on vaan hyvä- mut no, täytyy kai nukkuu pari yötä liian kuumassa et sen tajuu.

Ja niin, ensimmäiset torakat nähty! Ja korkojen kera vielä! Olen muovipussitellut välillä 5cm torakoita, välillä n. 12cm tuhatjalkaista ja muita öttiäisiä ja heivannut niitä vuoronperään ulos huoneista/bungaloweista... Liskoja ja sammakoita oon myös bongaillu kiitettävästi. Ensimmäisistä torakoista lähtien oon laittanu hyttysverkon kaikilta puolin peiton reunan alle- jolloin on selkeesti turvallisemman tuntuista nukkua...Vaikka yllättävän hyvin niiden kanssa pystyy elään, erityisesti torakoiden, molemmat väistelee toisiaan kun osutaan vastakkain... ;-) Jotenkin se tuhatjalkainen oli paljon kuumottavampi. Tassa kuva komeesta heinasirkasta trekkaukselta!


Ulkona sataa KAATAMALLA, olen nyt seuraavaksi menossa sademetsään! Ranomafanaan, ehkä ylihuomenissa. Mahtavaa! Tää on eka sadepäivä täällä Madagascarilla- mut nyt oonkin saapunut pois kuivalta savannialueelta et näitä on ehkä odotettavissa enemmänkin.

Ai niin- kun saavuttiin Ranohiraan Isalon lähellä niin nähtiin ranskalais-israelilaisen Marien kanssa tornado!!!!! Se oli savannin toisella laidalla ja viuhui siellä edestakas. Täyty sen aika korkee olla kun se pilviin yletti! Yritin ottaa kuvan siitä mut istuin väärällä puolella autoo ja sit mun kuvat meni hutiin ja sit me just saavuttiin talojen keskelle ja ne peitti näkyvyyden. Höh. Mut Marie sai sen ja toivottavasti se lähettää sen mulle sähköpostitse!

Ainiin, taxi-brousseista vielä! Tiet on melkoisia täällä. Ifatyn matkalla juututtiin pariin otteeseen pehmeään hiekkaan ja välillä kuski taas hurjasteli ihan hulluna siellä kuopissa ja hiekkakasoissa ja auto kiemusteli töyssyjen välissä molemmilla puolilla tietä- ja välillä polkujakin pitkin, joita oli syntynyt tien reunamille, kun joku paha paikka piti kiertää. Ainoastaan jos toinen auto tai zebu-kärry tuli vastaan niin silloin ohitettiin yleensä oikealta (täällä on samanpuoleinen liikenne kuin suomessa, toisin kuin Mauritiuksella)... Ja taxi-brousse voi siis olla mikä tahansa ajoneuvo linja-autosta lava-autoon, useimmiten kuitenkin minibussi. Tässä eilinen, hyväkuntoinen yksilö.


Tässä kuvia Isalosta!

Kanjonien sisalla oli lähde, jossa kävin uimassa!

Ja ukkosestakin sain vähän kuvii ja videoo. Se jyris jonkun matkan päässä mut ei tullu kuitenkaan päälle. Eikä edes satanu yhtään!


Tää kasvi auttaa kuulemma syöpään. Sen juurta heitetään kiehuvaan veteen teenlehtien kanssa ja juodaan. Ainakin oon kuulu saman jo monelta et kai siinä jotain perää on. Mut kitkerän makuista se kuulemma on niinkuin rohdot yleensäkin.


Joo ja juhlittuakin on jo tullut. Ankarien trekkausten jälkeen Isalossa mä ja pari australialaista, yks sveitsiläinen ja kaks englantilaista maisteltiin vähän Madagascarilaisii rommeja (kaikissa kunnon kotipolttoisen oloinen pohja + mausteina boysenmarjaa, rusinaa tms. (jotka siis lilluu siellä et näkee hyvin mikä maku on kyseessä...) No ilta venähtikin yllättävän pitkäks, mut hauskaa oli kyl. Ainoona miinuksena et sit hmmm. unohdin lisätä hyttysvoidetta ja laittaa pitkät housut jalkaan ulos- eli seuraavana aamuna polvista alaspäin 100 hyttysen/ jonkun muun ötökän pistoo! Nyt vähän tarkkailen josko malaria- tai dengueoireita ilmenee, mut tuskinpa niitä kun olin kuivalla alueella. Ja nyt on ainakin oikein terve olo.

Se toinen ausseista oli sairastanu malarian Afrikassa kuukaus aiemmin et kyllähän sitä toki on, mut kun ajoissa todetaan niin on tehokkaat lääkkeet. Ja huolestuneille vanhemmille tiedoks et oon nyt tosiaan isommassa kaupungissa ja vakuutukset korvaa et nou hätä vaikka tuliskin.. Ja onneks äiti olit antanu mukaan allergia- ja heinänuhalääkkeitä, oon nyt niitä napsinut ettei nää kutita niin paljoo. Ja kolmesti päivässä kortisonia!

Jep, tässä tältä erää! Nyt tosiaan sademetsä vuorossa seuraavana.

Ja vielä pari metsäkuvaa! Moi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti